Kata on piilolinssien asiantuntija

Kata on Silmäoptikot Palmun vakioporukkaa.

Optometristi Katariina Ahtola on ollut Silmäoptikot Palmun riveissä jo yli 17 vuoden ajan. Katan työhön kuuluu näöntutkimusten ja asiakaspalvelun lisäksi paljon muutakin. Yksi Katariinan osaamisaloista liittyy piilolinsseihin ja niiden sovitukseen, jota hän on tehnyt jo 15 vuoden ajan.

Piilolinssien valinta vaatii asiantuntijan apua

Piilolinssien käyttö yleistyy jatkuvasti. Nuoret ja nuoret aikuiset ovat aktiivisimpia piilolinssien käyttäjiä. Syitä piilolinssien käyttöön on monia, esimerkiksi monissa harrastuksissa piilolinsseistä on hyötyä, kun silmälasit eivät ole vaarassa rikkoutua eikä tarvitse harrastaa ilman hyvää näkökykyä. Osa haluaa käyttää piilolinssejä silmälasien ohella.

Piilolinssejä on monenlaisia erilaisille silmille.

Piilolinssejä on monenlaisia ja käyttäjän kannalta on tärkeää löytää sopivat, mahdollisimman mukavat linssit. Siksi linssien sovittaminen kannattaa tehdä asiantuntijan kanssa. Päävastuu piilolinssien sovittamisesta ja käytön opetuksesta Silmäoptikot Palmulla on Katalla. Hän opettaa piilareiden käyttöä ja varmistaa, että asiakas pystyy jatkamaan harjoittelua kotonaan.

– Varaamme aikaa piilareiden käytön harjoitteluun asiakkaan kanssa. Harjoittelemme linssien laittoa silmiin sekä niiden pois ottoa yhdessä, minkä jälkeen asiakas saa linssejä kotiinsa mukaan. Niillä asiakas voi harjoitella piilareiden käyttöä arjessaan.

Silmäoptikot Palmulla on käytössään topografia-laite, jonka avulla voidaan tarvittaessa tutkia sarveiskalvon kartta eli silmän pinnan kaarevuus ja rakenne. Juuri nämä tekijät ovat erittäin tärkeitä piilolinssien istuvuuden kannalta.

– Tarvittaessa mittaamme sarveiskalvon kaarevuutta, jotta löydämme linssin juuri oikealla kaarevuudella. Linssejä löytyy monia erilaisia, koska jokaisen silmätkin ovat yksilöllisiä.

Piilolinssit sopivat kaiken ikäisille

Yksi piilolinssien käyttäjäryhmä ovat lapset ja nuoret, jotka käyttävät myopia-kontrollilinssiä. Myopia on likinäköisyyttä, joka syntyy silmän kasvaessa muodoltaan pidemmäksi kuin sen polttoväli vaatisi.

– Tämä on yksi keino hillitä lapsen tai nuoren silmässä alkanutta miinuksen kehitystä. Silmän pituuskasvua voidaan hillitä kontrollilinssillä, jolloin voidaan ehkäistä silmän kasvuun liittyviä pitkäaikaisvaikutuksia.

Piilolinssit ovat aikojen saatossa kehittyneet hurjasti. Nykyään löytyy linssejä myös ikänäköön sekä esimerkiksi hajataitteisille silmille.

– Suosittelen lämpimästi tulemaan käymään ja kysymään, jos piilolinssien käyttö kiinnostaa. Linssejä löytyy niin monenlaisia tänä päivänä, että edes kuivasilmäisyys ei ole este linssien mukavalle käytölle. Lähde rohkeasti kokeilemaan!

Liittyvät kategoriat Henkilökunta