Kuivat silmät

Kuivasilmäisyys on yleensä vaaraton, mutta varsin kiusallinen vaiva. Kuivasilmäisyyden yleisin syy johtuu silmän pinnan kuivumisesta, kun kyynelnestettä erittyy liian vähän tai sen koostumus on epätasapainossa.

Pitkään jatkunut kuivasilmäisyys voi aiheuttaa jopa silmän pintakerroksen kudosvaurioita, joten ongelma kannattaa ottaa vakavasti. Kuivasilmäisyyttä voidaan onneksi hoitaa. Silmätipat eli keinokyyneleet hoitavat yleensä vain oiretta, mutta eivät paranna taustalla vaikuttavaa syytä. Näköasiantuntija osaa kohdentaa oikeat hoidot ongelman aiheuttajiin.

Kuivasilmäisyyden oireita

Oireet voivat vaihdella lievästä kutinasta kipuun. Erittäin kuiva silmä kyynelehtii helposti, esimerkiksi ulkona tuulessa. Silmän pinnan kuivat alueet ärsyttävät silmää. Silmät eivät ehkä tunnu kuivilta, mutta oireista voidaan päätellä tarkemman tutkimuksen tarve.

Oireita voivat olla:

  • Silmien väsyminen ja valonarkuus
  • Näön vaihtelut / sumentuminen, esim. näyttöpäätteellä (silmälasit eivät auta)
  • Kutina, kirvely, polttelu
  • Roskan tai hiekan tunne
  • Helposti ärtyvät ja punoittavat silmät
  • Silmien vuotaminen (silmien vuotaminen voi johtua myös kyynelkanavan tukoksesta, joka on avattava huuhtelemalla silmälääkärin toimesta)
  • Hankaluudet hämäränäkemisessä

Oireet saattavat vaivata varsinkin aamuisin, koska kyynelnesteen eritys vähenee yön aikana eikä silmää räpytellä. Kuivasilmäoireet voivat myös pahentua iltaa kohden.

Kuivasilmäisyyden syitä

Kuivasilmäisyyttä voivat aiheuttaa ikä, ravitsemus, ympäristö (mm. näyttöpäätetyö), sairaudet (mm. Sjögrenin oireyhtymä), allergiat, lääkkeet tai hormonaaliset muutokset.

Jopa 40 %:lla suomalaisista on kuivan silmän oireita. Näistä noin 80 %:lla ongelma on silmän kyynelnestekalvon uloimmassa kerroksessa, eli lipidi-/rasvakerroksessa, jonka tehtävä on estää kyynelnesteen haihtuminen. Kyynelnestekalvon tehtävä on suojata silmän sarveiskalvoa ja toimia liukasteena silmän pinnalla. Sarveiskalvo on ihmisen tuntoherkin osa ja siksi niin arka. Kyynelneste erittyy kyynelrauhasista ja se koostuu kolmesta pääosasta: suolavedestä, hyytelöstä (musiini), ja haihtumista ehkäisevästä öljystä (lipidit). Luomien reunoissa sijaitsevat Meibomin rauhaset erittävät silmälle tärkeää öljyä. Rauhastiehyet saattavat kuitenkin tukkeutua tai rauhaset voivat jopa surkastua.

Harventunut räpytystiheys tai vajaa räpytys voi myös aiheuttaa silmien kuivumista. Silloin kyynelnestettä ei levity silmän pintaan ja silmä kuivuu. Tämä on yleistä näyttöpäätetyössä ja muissa tarkkuutta vaativissa näkötehtävissä. Ympäristötekijät, kuten kuiva sisä- tai ulkoilma, tuuli, veto ja auton tai huoneen ilmastointi lisäävät kyynelnesteen haihtumista. Myös elimistön kuivuminen voi aiheuttaa tai pahentaa oireita.

Lisäksi mm. taittovirheleikkauksen jälkeen silmät ovat muutamien kuukausien ajan tavanomaista kuivemmat. Vaiva voi joskus jäädä myös pysyväksi.

Kuivien silmien itsehoito

Toimenpiteitä, joilla itse voi saada helpotusta kuivasilmäoireisiin:

  • Pitkäkestoisen lähityön tauottaminen
  • Silmien lepuuttaminen sulkemalla ne
  • Lämpöhauteen käyttö yhdistettynä luomen reunojen puhdistukseen
  • Kostutustippoja voi käyttää tarpeen mukaan. Tippoja on vetisempiä tai geelimäisiä, jotka sumentavat aluksi näköä. Keinokyynelten vaikutus on hyvin lyhytaikainen.
  • Silmäsuihketta käyttämällä kyynelkalvo saadaan stabiloitua pidemmäksi ajaksi, jos kyse on Meibomin rauhasten vajaatoiminnasta johtuvasta lipidikerrosten heikkoudesta. Suihkeen käyttö on joillekin helpompaa, kuin tippojen käyttö.

Kuivasilmäisyyden hoitoon käyttettävien kostutustippojan tulee olla fosfaatittomia ja säilöntäaineettomia, sillä säilöntäaineet pahentavat oireita. Jos oireet eivät helpotu on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin.

Mitä kuiviin silmiin erikoistunut optometristi tekee

Optometristin tekemässä kuivasilmätukimuksessa selvitetään, mistä silmien liiallinen kuivuminen johtuu. Noin 80 % tapauksista syynä on Meibomin rauhasten tukkeutuminen. Rauhasten erittämän nesteen pitäisi olla hyvin ohutta ja nestemäistä öljyä, mutta rauhasten toimintahäiriössä öljy muistuttaa kokkareista vaseliinia, joka ei levity kunnolla kyynelkalvon pintaan ehkäisemään nesteen haihtumista.

Kyynelnesteen erityksen määrään ei voida vaikuttaa, mutta rauhasten lipidieritystä voidaan aktivoida normaalimmaksi. Oikealla hoidolla oireet lievittyvät tai voivat pysyä poissa pidempäänkin.

Optometristin suorittamalla lämpöhoidolla ja BlephEx -puhdistuskäsittelyllä voidaan tukkeutuneiden rauhasten tiehyeitä avata. Sen lisäksi on erittäin tärkeää jatkaa hoitoa kotona säännöllisesti ainakin 2-3 viikkoa. Lämpöhoito ja luomen reunojen säännöllinen puhdistus Blephaclean tms. tuotteella auttavat pitämään rauhastiehyet avoinna. Hoitamattomana rauhaset saattavat vähitellen surkastua kokonaan.

Lisäksi kuivasilmäisyyteen erikoistuneilta silmäklinikoilta saa valopulssihoitoa (Eye-Light tai E-Eye IRLP), mikä aktivoi Meibomin rauhasten toimintaa. Joissain tapauksissa hoidolla on todettu olevan pitkäaikainenkin hyöty.

Ravinnon vaikutus kuivasilmäoireisiin

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio voi vähentää kuivasilmäoireita. Omega 3 ja 7 -rasvahappojen säännöllisen nauttimisen hyödyistä on tieteellistä näyttöä; ne vähentävät silmien kuivumisen lisäksi muiden limakalvojen ja ihon kuivuutta. Omega-rasvahappoja saadaan mm. tyrnistä ja kalasta (lohi, silli, sardiini ja tonnikala), sekä pellavaöljystä. Kuivan silmän Omega-valmisteesta on myös koettu olevan paljon apua. Kehon neste- ja elektrolyyttitasapainon tulee olla myös kunnossa.

Keskustele optometristin, optikon, lääkärin tai silmälääkärin kanssa lisäravinteiden sopivuudesta muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Esim. verenohennuslääkkeitä käyttäville ei suositella Omega-öljy lisäravinteita.

Kuivan silmän kotihoito

  1. Varmista, että saat ravinnosta tai purkista riittävästi mm.Omega 3 ja 7 -rasvahappoja. (tyrniöljy)
  2. Räpyttele riittävästi ja tehostetusti lähityön aikana. Muista voimaräpytys, eli rutista silmäluomia kiinni voimakkaasti!
  3. Tauota lähityötä ja anna silmien levätä
  4. Ohjaa esim. auton ilmastointi pois silmistä
  5. Käytä kostutustippoja ja suihkeita valmistajan tai optometristisi ohjeiden mukaisesti
  6. Hoida luomia lämmöllä

Luomien lämpöhoito-ohje:

1. Lämmitä silmien hoitoon tarkoitettua geeli- tai pellavansiemenpussia mikrossa. Pussin tulee olla kunnolla lämmin, muttei polttava. Kuumassa vedessä kasteltu vanupyyhekin käy, mutta sitä pitää kastella kuumassa vedessä aina sen jäähdyttyä. Lämmittele luomia 10-15 minuutin ajan.

2. Painele lypsävällä liikkeellä yläluomea ylhäältä alaspäin ja alaluomea alhaalta ylöspäin aina ripsiin asti, jotta luomien reunassa olevat rauhaset aukeavat.

3. Puhdista luomenreunat ja ripsien tyvestä esim. Blephacleaniin kostutetuilla vanulapuilla tai vanupuikolla.

4. Tee hoito säännöllisenä kuurina 2-4 viikon ajan joka päivä, kunnes saat tukkeumat auki.

Muista hyvä käsihygienia, jotta et siirrä silmiisi tulehduksenaiheuttajia.
Muista että silmänympärysiho on ohutta ja herkkää, eli älä hankaa ihoa liiaksi ettei se vaurioidu. Jatka sen jälkeen kerran viikossa ylläpitohoitoa.

Lisätietoja antaa:

Silmäoptikot Palmun optometristit

Kuninkaankatu 10, Rauma
P. 02 8378 6000

Liittyvät kategoriat Näkeminen