Julkaistu: 1.09.2021
Raumalla on jokaisessa ikäluokassa keskimäärin 450 lasta. Heistä arviolta 22 (n. 5 %) ei tule tarvitsemaan näönkorjausta ennen ikänäköisyyttä. Lopuilla 428 :lla siis on yksi tai useampi taittovirhe, joka voi tarvita korjausta. Tämän takia näön varhainen tutkiminen on tärkeää!
Likitaittoisuus, likinäköisyys, “miinusnäkö”, myopia
Noin 115 raumalaislapsen (per ikäluokka, n. 25 %) silmät tulevat kasvamaan niin, että niistä tulee likitaittoiset. Tällöin kauas katsottaessa kuva sumenee, mutta lähelle näkö pysyy hyvänä. Likitaittoisuus on periytyvä ominaisuus, joten jos toinen tai molemmat vanhemmista ovat likitaittoisia, lapsikin voi olla. Lapsi ei välttämättä itse huomaa näkönsä muuttumista, koska se tapahtuu pikkuhiljaa, ja sumeasta maailmasta tulee hänelle normaali. Näillä lapsilla tulee hankaluuksia esimerkiksi koulussa taululle näkemisessä, mutta myös vähän kauempana olevien ihmisten kasvot jäävät epäselviksi. Tämä voi aiheuttaa hankaluuksia sosiaalisissa tilanteissa, koska ilmeiden kirjo jää heillä havaitsematta.
Likitaittoisuutta korjataan miinuslinsseillä. Likitaittoisten määrä tulee WHO:n arvion mukaan lisääntymään lähitulevaisuudessa hurjaa vauhtia; jo vuonna 2050 likitaittoisia olisi arvion mukaan jopa puolet väestöstä. Myös niin sanotut isot miinuskorjaukset (enemmän kuin -5) tulisivat tämän arvion mukaan lisääntymään. Tämä kehitys voi olla seurausta siitä, että silmä mukautuu katselutarpeiden mukaan, ja nykymaailmassa lähelle katselua on todella paljon. Suuret likitaittoisuudet aiheuttavat kuitenkin sellaista kasvua silmässä, joka voi heikentää silmän rakennetta ja lisätä silmäsairauksin riskiä.
Tämän takia likitaittoisuuden lisääntyminen lapsella pitäisi huomata mahdollisimman varhain, jotta tarvittavat korjaustoimet päästään aloittamaan ajoissa. Paras tapa ehkäistä likitaittoisuuden lisääntymistä on vähentää lähikatselua (esim. kännykät) ja lisätä ulkoilua. Likitaittoisuuden lisääntymistä voidaan hidastaa myös tietynlaisilla piilolinsseillä (esim. CooperVisionin MiSight), ja lähitulevaisuudessa myös silmälasilinsseillä. MiSight-piilolaseja saavat sovittaa vain erikoiskoulutetut optometristit, kuten meillä Katariina.
6 – 9 -vuotiaiden ensimmäinen näöntutkimus on tärkeää tehdä huolellisesti mustuaista laajentavia silmätippoja käyttäen, jotta mm. likitaittoisuuden kasvuun päästään mahdollisimman varhain kiinni. Kun likitaittoisuuden huomataan kasvavan, tiheät tutkimukset ovat tärkeitä, koska muutokset näössä voivat tapahtua nopeasti. Voit varata ajan näöntutkimukseen tästä.
Pitkätaittoisuus, kaukotaitteisuus, “plusnäkö”, hyperopia
Ikäluokkien isoimman ryhmän, noin 330 raumalaisen lapsen näkö (/ ikäluokka, 70 -75 %) kehittyy pitkätaittoiseksi. Heidän näkemisensä hankaluudet ovat vaikeammin huomattavissa, koska he yleensä näkevät hyvin kauas, mutta myös lähelle. Lähityö vaatii silmälihaksilta kuitenkin kohtuutonta ponnistelua ollen hyvin raskasta. Tällaisessa silmän taittovirheessä oireina voi olla lukemisen oppimisen hitaus, lukemisen hankaluus, rivien hyppimistä, tekstin sumenemista ja päänsärkyä. Rivien hyppimisen huomaa esimerkiksi siitä, että lapsi seuraa rivejä sormella. Näistä hankaluuksista voi seurata turhautumista, joka voi johtaa keskittymisvaikeuksiin ja sitä kautta jopa väärään ADHD -epäilyyn. Myös lapsen itsetunto voi kehittyä epäedullisesti. Lue tästä 8 -vuotiaan Milcan kokemus.
Pitkätaittoisuutta korjataan pluslinsseillä. Mikäli lapsella huomataan vähäisiäkin edellä mainittuja oireita, kannustamme tutkituttamaan lasten näön kokeneen optometristin huolellisessa tutkimuksessa. Pekalla on kokemusta ja intohimoa tutkia raumalaisten lasten näköä, hän on perehtynyt erityisesti siihen jo kolmen vuosikymmenen ajan. Varaamme tutkimukseen aina 45 minuuttia aikaa, jotta tilanne olisi kiireetön ja mukava. Tästä voit varata ajan tutkimukseen.
Hajataittoisuus, astigmatia
Edellä mainittujen taittovikojen lisäksi n. 350 raumalaisella lapsella (/ ikäluokka, 70 – 80 %) on hajataittoisuutta, jolloin silmän rakenne ei ole aivan symmetrinen. Tämä aiheuttaa kuvan epätarkkuutta ja rasittaa silmiä, koska ne koittavat jatkuvasti tarkentaa kuvaa siinä onnistumatta. Oireina voi olla päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia. Tätä taittovirhettä korjataan sylinterilinsseillä. Lue lisää hajataittoisuudesta.
Silmien yhteistoiminnan ongelmat, piilokarsastukset, foriat
Noin 135:llä raumalaisella lapsella per ikäluokka (n. 30 %) on ongelmaa myös silmien yhteistoiminnassa. Tällöin oireena voivat olla varjo- tai kaksoiskuvat, päänsärky ja keskittymisvaikeudet. Matkojen ja liikkuvien esineiden, kuten pallopeleissä pallon nopeuden ja liikkumisen arviointi voi olla vaikeaa. Lue lisää forioista.
Hajataittoisuus ja varsinkin silmien yhteistoiminnan ongelmat ovat muita näkemisen ongelmia hankalampia selvittää. Ne eivät, kuten ei pitkätaittoisuuskaan, tule ilmi seulontatyyppisissä niin sanotuissa E -kirjaintesteissä.
Värinäön heikkous, värisokeus
Noin 8 % pojista ja 0,8 % tytöistä näkevät värit eri tavoin kuin suurin osa ihmisistä. Suurin tunnettu altistava tekijä erilaiseen värinäköön on äidin isällä oleva sama ominaisuus. Värinäkö pitää tutkia, jos haaveilee esimerkiksi lentäjän, merikapteenin tai sähköasentajan ammatista. Tämä ominaisuus on helppo todeta optometristin tekemillä värinäkötesteillä.
Näön tutkimisen ainoa ammattilainen on optometristi; hänet on juuri siihen koulutettu. Jos lapsellasi on mitä tahansa oireita, jotka voisivat liittyä näkemiseen, varaa aika Silmäoptikot Palmun optometristin tutkimukseen tästä tai soittamalla 02 8378 6000. Vastaamme mielellämme kysymyksiinne, tervetuloa käymään liikkeessämme!
Tutkimme mielellämme myös muiden kuin raumalaisten lasten näköä!
MUISTILISTA
Oireita, jotka voivat liittyä näkemisen vaikeuksiin:
- siristely
- päänsäryt
- lukemisen tai sen oppimisen takkuaminen
- keskittymisvaikeudet
- lapsi seuraa tekstiä sormella
- lapsi liikkuu maastossa epävarmasti
- lapsi kääntelee päätään tarpeettoman oloisesti
- vanhemmilla likitaittoisuutta
Tällöin varaa aika näöntutkimukseen ennen muita tutkimuksia!
VINKKEJÄ RUUTUJEN KÄYTTÖÖN
- tauottaminen, eli katseen siirtäminen välillä kauas. Tällöin silmä lepää.
- pienille lapsille ei digilaitteita
- joka päivä ulkoilua
- jatkuvaan lähikatseluun silmälasit, jotka vähentävät silmien rasitusta
- mahdollisiin silmälasilinsseihin kannattaa laittaa siniviolettia valoa suodattava ominaisuus