8-vuotiaan Milcan päänsärky katosi silmälaseilla

Milcan suosikkikirja on Aapinen. Hän lukee sitä päivittäin, koska siinä on lukemisen opetteluun sopivan kokoiset kirjaimet.

Kaksi vuotta sitten esikoulussa, nyt 8-vuotias tokaluokkalainen Milca Kantonen teki muiden lasten tavoin päivittäin tehtäviä, joiden parissa hänellä alkoi aina särkemään päätä ja tulemaan huono olo. Tämä johti useimmiten itkuun ja vanhemmat alkoivat selvittää asiaa.

Epäilin ensimmäiseksi, että se johtuisi silmistä, mutta neuvolassa sanottiin ettei niissä ole mitään vikaa.

– Epäilin ensimmäiseksi, että se johtuisi silmistä, mutta neuvolassa sanottiin ettei niissä ole mitään vikaa. Koska siellä tehdään vain ne niin sanotut lapputestit, en voinut jättää asian selvittämistä siihen, Milcan äiti Elina Tenlen kertoo.

– Ja eihän lapsi itse osaa kertoa onko hänen näkönsä heikko, sillä hän on tottunut näkemään omalla tavallaan. Sama voi toki olla aikuisillakin.

Päänsärky jatkui ja asiaan oli saatava selvyys, mitä nopeammin sen parempi. Seuraavana oli vuorossa vierailu silmälääkärillä. Sitä ei neuvolan kautta saanut, vaan aika oli varattava yksityiseltä sektorilta.

– Milcalle laitettiin tipat silmiin ja tehtiin erilaisia testejä. Tulosten jälkeen silmälääkäri totesi ettei tämän tytön silmissä ole mitään vikaa, vaan käytös johtuu jostakin muusta. Me jätimme asian hetkeksi sikseen koska meille oli kerrottu ettei mitään vikaa ole.

Elina Tenlen toivoo, että asiasta kertominen ohjaisi mahdollisesti samojen ongelmien kanssa painivia vanhempia ottamaan asian uudelleen tarkasteluun ja varaavan ajan optikolta.

Sanat ja tavut hyppivät, Milcan silmät väsyivät

Esikouluvuosi jatkui ja Milcan oli vaikea oppia uusia asioita, jotka vaativat tarkkaavaisuutta lähityöskentelyssä. Kirjaimet hän oppi esikoulussa vasta keväällä, muutamaa kuukautta ennen koulun alkua. Koulun alkaessa Milcalla oli edelleen vaikeuksia pysyä muiden mukana, kun uusia opittavia asioita tuli paljon ja nopealla tahdilla.

– Sitten kuulin Milcan kaverin äidiltä, että hän on käynyt tyttäriensä kanssa tutkimuksissa Raumalla Silmäoptikot Palmulla. Tämän jälkeen törmäsin Facebookissa linkkiin, jossa Pekka Palmu haki ADHD-diagnoosin saaneita lapsia näkötutkimuksiin.

– Vaikka Milca ei ole ylivilkas eikä hänellä ole ADHD:ta, niin asia jäi silti pyörimään mieleeni. Otin yhteyttä Palmuun ja Pekka pyysi tulemaan tutkimukseen. Siinä sitten selvisi, että Milca näkee hyvin, mutta hänen silmänsä joutuvat tekemään paljon töitä tarkentaakseen, ja siinä ne väsyvät nopeasti.

Elina kertoo, että Milca joutui esimerkiksi lukiessaan katsomaan tasaisin väliajoin pois kirjasta, jotta silmä jaksaisi tehdä töitä. Sanat ja tavut tuntuivat hyppivän sivuilla, mikä omalta osaltaan vaikeutti lukemisen opettelua.

Pekka Palmun tekemän perusteellisen näöntutkimuksen ja lääkärikonsultoinnin jälkeen Milca sai silmälasit, joita hän on käyttänyt siitä päivästä lähtien koko ajan.

– Lukeminen parani siitä hetkestä. Nyt rivit kirjan sivuilla eivät ole enää hukassa, vaan Milca pystyy lukemaan lepuuttamatta silmiään joka toisen rivin jälkeen. Myös päänsärky, huono olo ja jatkuva silmien siristely loppuivat välittömästi.

Niin Elina kuin Milcakin ovat luonnollisesti iloisia nykytilanteesta, jossa Milca pystyy opettelemaan asioita pinnistelemättä. Milca tosin joutuu ottamaan nyt muita kiinni pieneltä takamatkalta.

– Opettajakin tuossa soitteli ja kertoi, että Milcan oppiminen on edistynyt aimo harppauksella, ja hän on jo lähellä muita takaa-ajomatkallaan. Varsinkin äidinkielen tunneilla ilmennyt itkuisuus ja levottomuus on loppunut kokonaan.

Milca on sanavalmis ja hyvällä mielikuvituksella varustettu tyttö. Hän sai ensimmäisen luokan päätteeksi stipendin luokan sosiaalisen ilmapiirin ylläpitämisestä.

Painitaanko teillä samojen ongelmien kanssa?

Mikäli Elina ei olisi kuullut positiivisia kokemuksia Milcan kaverin äidiltä tai törmännyt sosiaalisessa mediassa juttuun Silmäoptikot Palmun tutkimuksista, saattaisi tilanne olla täysin toinen.

– Kyllä sitä miettii, että mikä tilanne lukemisen ja laskemisen kanssa olisi nyt, jos olisimme saaneet silloin esikoulussa jo oikean diagnoosin ja sitä kautta silmälasit. Se on sitä jossittelua, mutta onhan se kamala ajatella, että mikä tilanne nyt olisi jos olisimme uskoneet vain silmälääkärin sanaan emmekä olisi käyneet Pekan luona tutkituttamassa Milcan silmiä, Elina toteaa.

– Myös sitä tulee mietittyä, että kuinka monella muulla lapsella on sama ongelma ja he saavat saman alkuperäisen diagnoosin kuin Milca. Lääkäriltä kun saa selvityksen, niin usein siihen uskotaan ja asia jää siihen. Toivon, että jos joku vastaavien ongelmien kanssa painiva lukee tämän, niin he saisivat tästä vinkin ottaa asian uudelleen tarkasteltavaksi ja käydä optikon luona tutkimuksissa. Optikkohan on näkemisen vaivoissa se oikein ammattilainen.

Kaikista Elinan kommenteista ja Milcan olemuksesta huokuu suuri kiitollisuus Silmäoptikot Palmun ammattitaitoa ja huolenpitoa kohtaan.

– Olemme todella kiitollisia siitä, että Pekka pyysi meitä tulemaan tutkimukseen ja saimme vihdoin toimivan ratkaisun Milcan näkö- ja oppimisongelmaan.