Karsastus ja piilokarsastus

Karsastus tarkoittaa ongelmaa kahden silmän yhteistoiminnassa.  Silmien normaali toiminta edellyttää niiden katsovan samaan kohteeseen.  Tällöin kuvat yhtyvät aivoissa ja näköhavaintona on yksi tarkka kuva. Karsastus on silmien asentovirhe, jossa silmät eivät kykene katsomaan yhtäaikaisesti samaan kohteeseen ja oireena esiintyy kaksoiskuva.

Ilmeinen karsastus (tropia)

Ilmeisessä karsastuksessa silmien ulkoisten lihasten toiminta ei ole tasapainossa ja silmät katsovat eri kohteisiin. Tämä näkyy myös ulospäin.

Karsastuksia voidaan korjata leikkauksella. Optometristi konsultoi mahdollisesta leikkauksesta siihen erikoistunutta silmätautien erikoislääkäriä. Jos leikkaus voidaan tehdä, silmäkirurgi korjaa lihastenaiheuttamaaasentovirhettä. Leikkauksen jälkeen saatetaan tarvita vielä prismakorjausta linsseihin.

Piilokarsastus (foria)

Piilokarsastuksessa kuvan yhtenä pitäminen on kuormittavaa, koska lihakset tekevät jatkuvasti työtä korjatakseen silmien asentoa. Piilokarsastus ei yleensä näy ulospäin, mutta esimerkiksi väsyneenä toinen silmä voi repsahtaa ilmeiseen karsastukseen.

Piilokarsastusta on useimmilla ihmisillä jonkin verran, mutta jos silmän ulkoiset lihakset pystyvät korjaamaan sen ilman vaivoja, siihen ei tarvitse puuttua.

Piilokarsastuksen oireet ja hoito

Piilokarsastuksen oireita voivat olla varjokuva tai ajoittainen kaksoiskuva, silmien väsyminen, päänsärky sekä niska- ja hartiajumit, keskittymisvaikeudet ja vaikeus etäisyyksien arvioinnissa.

Jos piilokarsastus aiheuttaa vaivoja, sitä voidaan hoitaa silmälihaksia vahvistavalla silmäjumpalla ja / tai silmälasilinsseihin hiotulla prismakorjauksella. Prismakorjauksen avulla silmät muodostavat aivotasolla taas yhden eheän kuvan.

Miksi Silmäoptikot Palmulle?

Meillä on pitkä kokemus ja vankka ammattitaito silmien yhteistoiminnan tutkimisesta ja korjaamisesta.  Optometristi Pekka Palmu on yksi Suomen parhaista silmien yhteistoimintaan erikoistuneista asiantuntijoista. Lisäksi laitteemme edustavat uusinta tekniikkaa ja tarjoamme asiakkaillemme vain alan parhaita tuotteita.

Varaamme perusteelliseen näöntutkimukseen aina 45 minuuttia, jotta voimme perehtyä kunkin asiakkaan näköasioihin rauhassa. Joskus tarvitaan myös kontrollikäynti, jossa arvioidaan esimerkiksi silmäjumpan vaikutukset. Tarvittaessa käytämme tutkimuksessa diagnostisia lääkkeitätarkan lopputuloksen varmistamiseksi. 

Haluamme löytää jokaiselle asiakkaalle parhaan lopputuloksen. Joskus kokeilu vaatii hienosäätöä, ja tällöin asiakkaamme turvana on tyytyväisyystakuu.

Prismakorjaus voi lisätä linssin paksuutta ja otammekin tämän seikan huomioon, jotta asiakkaalle saadaan mahdollisimman ohuet, kevyet ja kauniit linssit. 

Pohjoismaisissa optikkoliikkeissä tehdään prismakorjauksia keskimäärin viiteen prosenttiin linsseistä.  Meillä vastaava luku on ollut viimeiset vuodet yli 20%, koska tutkimme jokaisen näöntutkimuksen yhteydessä silmien yhteistoimintaa. Tämä lienee yhtenä syynä asiakkaidemme suureen tyytyväisyyteen.

Mikäli jokin näkemiseen liittyvä asia askarruttaa sinua, voit soittaa meille 02 837 86000, tai tulla käymään liikkeessämme Kuninkaankatu 10, Rauma. Tästä voit varata ajan näöntutkimukseen!