Lapsuuden unelmasta totta

Kuvat Essi Miettinen

Silmäoptikoiden ovesta sisään astui nuori nainen kysymään tutustumispaikkaa. Pekka päätti antaa mahdollisuuden kahden viikon mittaiseen tutustumiseen optisen alan maailmaan Mariamille, 19-vuotiaalle opiskelijalle, joka on aina haaveillut urasta näkemisen parissa.

Mariam saapui puolitoista vuotta sitten Syyriasta Suomeen perheensä kanssa ja suoritti peruskoulun suomalaisessa koulussa. Ensi syksynä hän aloittaa lukion ja haaveilee lukion jälkeen urasta silmälääkärinä. 

– Olen aivan pienestä asti haaveillut silmälääkärin ammatista. Se on ollut minulle selvää, että alan tavoitella unelmaani heti kun se on mahdollista. Suomessa eläminen antaa mahdollisuuden saavuttaa unelmani.

– Tulin hakemaan kokemusta haaveeni pohjaksi optiseen alaan tutustumalla. Kävelin Silmäoptikoille kysymään tutustumispaikkaa, koska se oli tutuin optikkoliike Raumalta. Tavallaan siis sattuman kauppaa, että tulin käymään juuri täällä. Onnekseni sain tutustumispaikan, koska ihmiset olivat niin ihania ja ottivat minut lämpimästi vastaan.

– Kahden viikon aikana pääsin näkemään optikon toimintaa ja opiskelemaan erilaisia näkemiseen liittyviä asioita, kuten mitä tarkoittaa asfäärinen linssi tai sylinteri. Seurasin asiakaspalvelua ja näöntutkimuksia. Istuin seuraamassa ja kuuntelemassa miten näöntutkimustilanteessa toimitaan.

– En osaa eritellä mikä oli tutustumisessa kaikkein parasta, koska kaikki oli mahtavaa! Myös suomen kielen taitoni parani huimasti kahden viikon aikana, koska kuuntelin jatkuvasti suomen kieltä. Kokemus oli kaiken kaikkiaan siis todella antoisa ja opettavainen.

– Tavoitteenani on lukion jälkeen hakea yliopistoon opiskelemaan silmälääkäriksi. Jos en pääse sinne sisään aion hakeutua ammattikorkeakouluun opiskelemaan optometristiksi. Olen löytänyt mielenkiinnon ja intohimon näkemiseen liittyviin ammatteihin, joten aion tavoitella unelmiani päästä sen alan pariin töihin. 

Pekka ja muut liikkeessä olivat todella iloisesti yllättyneitä Mariamin mielenkiinnosta ja aktiivisuudesta tutustumisen aikana.

– Olimme todella positiivisesti yllättyneitä, kuinka uteliaasti hän osallistui, kyseli ja oli mukana kaikessa, oppimassa ja ammentamassa uutta tietoa. Oli hienoa nähdä, kuinka hän oppi jatkuvasti uutta ja sai uutta pontta tavoitella silmälääkärin uran unelmaansa. Toivomme hänelle mitä parhainta jatkoa ja ehkäpä saamme tehdä hänen kanssaan yhteistyötä vielä tulevaisuudessakin.

Liittyvät kategoriat Henkilökunta