Näkökentän laidalla – selkeää vai sumuista?

Silmäoptikot Palmun liikkeessä pääsee nyt testailemaan näkyvyyttä erilaisten moniteholinssien läpi – kunhan vain asettaa virtuaalilasit silmilleen.

Huomaan edullisimpien ja hintavimpien linssien eron parhaiten siinä, kuinka suurta alaa saan katsella kirkkaana liikenteessä, asuinrakennuksessa tai vaikkapa lukemisten äärellä.

– Jos yhdet moniteholinssit maksavat 250 euroa parilta ja toiset 600 euroa kappaleelta, on selvää, että asiakasta kiinnostaa, miten linssit tarkalleen ottaen eroavat toisistaan, optometristi Pekka Palmu sanoo.

Hän on pyytänyt minua kokeilemaan virtuaalilaseja, kulkemaan niiden kautta avautuvissa paikoissa erihintaiset moniteholinssit silmilläni.

Hetkessä olenkin muualla: talossa, jossa kuljen rappusia yläkerrasta alakertaan. Jostain syystä askelmat näyttävät kaartuvan reunoistaan…

Tomi Korhonenkertoo, että silmilläni on Variluxin linsseillä varustetut silmälasit. Näin alkajaisiksi moniteholinssit tuoteperheen edullisimmasta päästä.

Korhonen on linssien maahantuojan edustaja ja Silmäoptikot Palmun yhteistyökumppani. Mies vieraili Raumalla vaihtamassa kokemuksia ja kertomassa viimeisimmät uutiset linssien maailmasta, jotta raumalaisia voidaan palvella entistä paremmin.

…Sitten askelmat suoristuvat, selkeänä näkemäni alue on huomattavasti laajempi.

– Nyt testissä ovat huippulinssit, Korhonen jatkaa.

Kiipeän portaita ylöspäin.

Eroa linssien välillä voi tarkastella myös liikenteessä.

Istun kuskin paikalla, ja eteeni ilmestyy jalankulkija. Kun päässäni on huippulinssein varutetut silmälasit, näkökenttä on laajempi, mikä puolestaan edistää suojatielle tulevan henkilön havaitsemista aikaisemmin.

Minulla ei ole juurikaan kokemusta silmälaseista. Pekka Palmu huomauttaa, että ikäni puolesta en kuulu moniteholinssien kohderyhmään. Voin kuitenkin nähdä eroja perusmoniteholinssien ja huippulinssien välillä, myös lähelle katsoessani:

Kun testaan huippulinssejä, kirjan sivulla olevat rivit ovat suoria, eivätkä mene plörriksi päistään. Voin lukea kullakin rivillä olevat sanat päätä kääntämättä, reunoilla ei juurikaan ole sumua.

– Linsseistä eivät variaatiomahdollisuudet lopu, optometristi Palmu ja maahantuojan edustaja Korhonen sanovat.

Nyt eri ominaisuuksista testailtavana on etupäässä näkökentän laajuus. Tomi Korhonen esittelee kuitenkin lyhyesti myös erilaisia linssien pintoja: on linssejä, joihin esimerkiksi pöly tarttuu helposti ja toisaalta sellaisia, jotka pysyvät puhtaana.

Virtuaalitodellisuudessa vauvan sormet jättävät jälkensä linssiin. Tai sitten eivät.

Silmäoptikoille tulee asiakas, joka haluaa käväistä virtuaalitodellisuudessa. Hän toteaa samaa. Kyllä, näkökenttä on laajempi silloin, kun linssit ovat huippulaatua.

– Kauaksi on tultu siitä, kun ainoa keino havainnollistaa asiakkaalle erilaisten linssien eroa oli valmistaa kahdet erilaiset linssit, Pekka Palmu virnistää.

Liittyvät kategoriat Ajankohtaista Näkeminen
Liittyvät avainsanat Varilux