Pekka optikkona 40 vuotta

Pekka Palmu on monille raumalaisille tuttu optikko ja yrittäjä Vanhasta Raumasta. Nyt hän juhlistaa neljättäkymmenettä vuottaan optikkona. Neljäkymmentä vuotta pitää sisällään paljon juonenkäänteitä johtaen Pekan ja Silmäoptikot Palmun nykyhetkeen.

– Isäni on sanonut minun jo pienestä pitäen kertoneen, että minusta tulee optikko.

Uravalinta ei tipahtanut taivaasta, vaan Pekalla oli esimerkkinä oma isä.

– Isäni oli kelloseppä-optikko Laitilassa. Hänellä oli oma liike ja siellä pääsin seuraamaan hänen työskentelyään, mitä optikon työ oikein sisältää. Isän taidot tekivät pikku-Pekkaan vaikutuksen ja hyvin varhaisessa vaiheessa olinkin jo ilmoittanut tulevaisuuden uravalintani. Isä antoi minun opetella silmälasien tekoa hänen opastuksessan, ja ensimmäiset lasit asiakkaalle tein 14-vuotiaana. Siitä alkoi ura näissä töissä.

– Vuonna -75 pääsin Helsinkiin optikko-opistoon ja neljän vuoden opinnot optikoksi alkoivat. Keväällä -76 etsin itselleni optikko-oppilaan paikkaa ja pääsin oppilaaksi Raumalle optikko Ylanderille. Kun valmistuin vuonna 1979 aloitin työt Ylanderilla, virallisesti optikkona.

Työpaikan saatuaan Pekka työskenteli Ylanderilla kahden vuoden ajan. Työntekijänä oli mukavaa, mutta ajatus oman liikkeen perustamisesta kyti kuitenkin nuoren Pekan mielessä. Kun Kuninkaankadulta vapautui potentiaalinen liiketila oman liikkeen perustamiselle, Pekka päätti opiskeluystävänsä Eino Sarkkisen kanssa hypätä tuntemattomaan ja perustaa oman yrityksen. Aikakausi työntekijänä päättyi ja uusi haaste yrittäjänä oli otettu vastaan. Yhteistyö Einon kanssa kesti kolmisen vuotta.

– Päätös oman liikkeen perustamisesta syntyi helposti, kun tilaisuus siihen koitti. Olin saanut isältä mallia, mitä liikkeen pyörittäminen vaati ja halusin alkaa totetuttaa omia visioita siitä, millainen on loistava optikkoliike. Silmäoptikot Palmu avautui vuonna -81 aivan Kuninkaankadun päähän, nykyisen Kultajousen viereen pieneen liiketilaan. Siinä harjoittelin yrityksen pyörittämistä kolmen vuoden ajan. Kun Kuninkaankatu 12:ssa tuli suurempi liiketila vuokrattavaksi päätin muuttaa liikkeen siihen. Isommat tilat mahdollistivat toisen optikon ottamisen mukaan. Kun lähdin kolme vuotta aiemmin Ylanderilta optikkokollega Arvi Ellmén vinkkasi, että jos joskus tarvitset työntekijää, pyydä! Ja näin mukaan kuvioihin astui toinen optikko, Arvi.

Kahden miehen optikkoliike alkoi pyöriä Kuninkaankatu 12:ssa ja Pekka pääsi toteuttamaan visioitaan uudenlaisesta optikkoliikkeestä.

– Halusin kehittää yrityksen, joka olisi edelläkävijä omalla alallaan. Pidin jo silloin tärkeänä kuten tänäkin päivänä, että palvelemme asiakkaita parhaiten vastaamalla kysyntään jopa yli odotusten. Halusin pureutua ajatukseen, miten hyvästä tehdään paras.

Nuori Pekka työssään Kuninkaankatu 12 sijaitsevassa liiketilassaan vuonna -84

Kuninkaankatu 10 sijaitsevassa talossa nimeltään Spärri Silmäoptikot Palmu on palvellut asiakkaitaan jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Mukana kehittämässä liikkeen toimintaa ovat olleet sen pitkäaikaiset työntekijät optisen alan erikoismyyjä Salla Puumalainen sekä optometristi Katariina Ahtola. Salla on ollut talossa 23 vuotta ja Kata 16 vuotta. Arvi ehti työskennellä Silmäoptikoilla yli 20 vuotta.

Ja kehitystyö on todella onnistunut. Silmäoptikot Palmu on ollut mukana koululaisten näönhuollossa jo lähes 20 vuotta. Samoin yhteistyö jääkiekkoliigajoukkueen Rauman Lukon kanssa on jatkunut pian kahden vuosikymmenen ajan. Oraksen työntekijöiden näkemisestä Silmäoptikot Palmu ovat huolehtineet jo reilusti yli 20 vuotta. Tunnustuksena onnistuneesta yrityksen kehittämistyöstä Pekka ja Silmäoptikot Palmu ovat saaneet valtakunnallisia palkintoja, kuten Vuoden Optikko -1998 ja Vuoden Optikkoliike -2006. Alueellisena tunnustuksena voisi mainita Satakunnan Innovaatio palkinto 2006 Työnäkemisen kehittämisestä.

– Tuntuuhan se hyvältä, että ollaan onnistuttu tekemään sellainen liike, jota seurataan ihan valtakunnallisesti. Olemme panostaneet kouluttautumiseen, osaaviin työntekijöihin, parhaisiin laitteisiin sekä linssivalmistajiin. Optikkoliikkeitä Suomessa on noin 700 kappaletta, ja vain noin kymmenessä on vastaavat laitteet käytössä kuin meillä. Silmäoptikot Palmua rakennetaan näin, koska haluamme olla talo josta löytyy asiantuntijuutta mihin tahansa silmiin liittyvissä asioissa. Toimintamme ei ole suunnattu pelkästään raumalaisille, vaan meillä käy asiakkaita ympäri Satakuntaa ja Varsinais-Suomea, pääkaupunkiseutua myöten.

Laulaja Essi Wuorela on yksi Helsingistä Rauman Silmäoptikoilla käyvistä asiakkaista

Pitkäaikainen työ liikkeen toiminnan rakentamisessa sekä näkyy laatuna myös asiakkalle. Silmäoptikot Palmu on tehnyt yhteistyötä maailman suurimman linssivalmistajan kanssa jo 35 vuoden ajan.

– Asiakkaalle suuri etu on, että koska olemme käyttäneet Essilorin linssejä niin pitkään, todella tunnemme tuotteet. Osaamme käyttää heidän linssejään ja tiedämme mikä Variluxin linssityyppi sopii kenenkin näkemiseen. Essilorin linssit ovat todella laadukkaita ja linssityyppejä löytyy monenlaiseen budjettiin sopiviksi.

Budjetista puheenollen, mitä ajattelee Pekka oletuksesta, että yksityisestä optikkoliikkeestä ostaminen on asiakkaalle kalliimpaa kuin ketjuliikkeestä?

– Meiltä löytyy kehyksiä ja linssejä monista eri hintaluokista erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Esimerkiksi piilolasit ovat osapuilleen samoissa hinnoissa kuin verkkokaupoissa. Se ero meissä ja joissakin ketjuliikkeissä on, että myymme vain merkkituotteita, eikä meillä ole niin sanottuja merkittömiä halpiskehyksiä mallistossa. Tuotteiden laadun takana voimme seistä, kun jokainen merkki on valittu valikoimiimme sen laadukkuuden ansiosta.

Oman liikkeensä kehitystyön lisäksi Pekka toimii aktiivisesti sekä yrittäjyyteen että näkemiseen liittyvissä yhdistyksissä. Hän on ollut Näkemisen ja silmäterveyden toimialajärjestö Näe Ry:n puheenjohtajana nyt kuusi vuotta, Rauman Yrittäjien puheenjohtajana neljä vuotta ja hallituksessa 19 vuotta. Hän istuu myös Suomen Yrittäjien hallituksessa ja työvaliokunnassa ja on Elinkeinoelämän keskusliiton yrittäjävaltuuskunnan jäsen. Tärkeä kehitysympäristö on myös Suomen Näköasiantuntijat -verkosto. Näin palavaan haluun vaikuttaa Pekalla on vain yksi perustelu. 

– Järjestöissä toimiminen edesauttaa ajan hermolla pysymistä. Aktiivisuus on ainoa todellinen keino vaikuttaa asioihin ja alaa kehittymään.

Marraskuun 22. päivä perjantaina Silmäoptikot Palmu osallistuu Pikimust Perjanda -tapahtumaan ja pitää ovensa auki asiakkailleen klo 7-21. Pekka tarjoaa juhlakahvit tuolloin klo 12-19.

– Tervetuloa kaikki, läheltä ja kaukaa. Juhlistetaan pitkää työuraa sekä joulunajan alkua yhdessä!