Vuosien päänsärky päättyi uusien silmälasien myötä

Turkulainen hyvinvointivalmentaja Maija Haapanen kävi Raumalla Silmäoptikot Palmulla näöntutkimuksessa. Uusien lasien lisäksi Maija sai avun vuosia kestäneeseen päänsärkyyn, sekä helpotuksen urheiluharrastuksiinsa paremman syvyysnäön myötä.

Maija kärsi kovista päänsäryistä monta vuotta. Säryn aiheuttajaa etsittiin useassa paikassa monin eri tavoin, mutta syytä ei löydetty. Maija päätyi sattumien summana Silmäoptikot Palmulle näöntutkimukseen. Siellä ongelman syyt alkoivat avautua.

– Päädyin Silmäoptikot Palmulle hiukan sattumalta, sillä isäni oli tulossa tarkastuttamaan näkönsä Raumalle. Päätin lähteä mukaan, koska omat silmälasini kaipasivat päivitystä.

– Olin jo vuosia kärsinyt päivittäisestä kovasta päänsärystä. Heräsin aamuisin tunteeseen, kuin kaksi nyrkkiä puristaisi ohimoitani. Särkyjen syytä tutkittiin monessa eri paikassa, optikkoliikkeiden ja silmälääkärin lisäksi muun muassa neurologilla ja hammaslääkärillä, mutta tuloksetta. Olin jo siinä pisteessä, etten jaksanut syödä edes särkylääkkeitä, koska päänsärky jatkui niistäkin huolimatta. Ajattelin, että minun täytyy vain oppia elämään tämän asian kanssa, Maija muistelee.

– Pekka teki näöntutkimuksen, jossa tehtiin niitä hyvin tyypillisiä testejä, joita näöntutkimuksessa yleensäkin tehdään, mutta näiden lisäksi minulta testattiin näköä myös ihan erilaisilla testeillä kuin ennen. Useita testilinssejä vaihdeltiin silmieni edessä, joista yksi linssi jäi erityisen hyvin mieleen. Kun se laitettiin silmäni eteen, minut valtasi rauha! Kuulostaa hassulta, mutta niin sen koin. Yhtäkkiä, siinä hetkessä, minun ei tarvinnut pinnistellä, vaan näkeminen vain tapahtui, Maija kertoo ihmeissään.

Uusien silmälasien myötä vuosien päänsärky loppui

Kun Maija sai uudet silmälasit ensi kertaa käyttöönsä, ero entiseen oli huikea.

– Meinasin alkaa itkeä! Kun katselin uusilla laseilla, näin maailman aivan uudella tavalla. Ensimmäistä kertaa näin kaiken selkeän kolmiulotteisesti. Maa sai uusia muotoja ja lehdissä näkyi yksityiskohtia. Olemme mieheni kanssa naureskelleet, kun kompastelin aikaisemmin paljon. Mutta nyt kompastelu on jäänyt, koska näen pienetkin korkeuserot tarkasti.

– Olen pelannut paljon pallopelejä, ja aikanaan ihmettelin, miten minun on niin vaikea hahmottaa pallon kulku. Jos pallo lensi korkealta kohti, minun oli mahdotonta tietää missä kohtaa se liikkui suhteessa minuun. Uusien lasien myötä esimerkiksi tennis, padel ja golf ovat alkaneet sujua paremmin. Ero on huomattava ja hutilyöntejä tulee vähemmän, Maija iloitsee.

– Päänsärky loppui kahdessa päivässä. Se oli ehkä huikein asia oman elämänlaatuni kannalta. Kun sain nämä uudet lasit, huomasin miten mukava niitä olikaan käyttää. Vanhat lasini kyllä auttoivat näkemään, mutta jokin epämukavuus niissä oli. Näillä uusilla laseilla haluan katsella koko päivän ja joka päivä. Olo on helpottunut, kun enää ei tarvitse yrittää nähdä, vaan näkeminen tulee luonnostaan, kertoo Maija.

”Uusien lasien myötä esimerkiksi tennis, padel ja golf ovat alkaneet sujua paremmin. Ero on huomattava!”

Hyvinvointivalmentaja Maija Haapanen sai avun vuosia kestäneeseen päänsärkyynsä.

Päänsärky voi liittyä näkemiseen

Mikä Maijan uusissa laseissa sitten muuttui? Optometristi Pekka Palmu tutki Maijan näön ja löysi jotakin, mitä ei ennen oltu huomattu.

– Tein näöntutkimuksen Maijalle. Sen aikana huomasin, että silmien yhteistoiminnassa on jotakin, mitä pitää tutkia hieman lisää. Kyselin samalla Maijalta hänen kokemuksistaan omaan näkemiseensä liittyen. Esiin nousi Maijaa vuosia vaivannut pään ja silmien särky, kertoo Pekka.

– Halusin helpottaa Maijan silmien yhteistoimintaa lisäämällä hänen linsseihinsä prismaa. Jo tutkimuksen aikana Maija huomasi eron siinä, miltä näkeminen tuntui ennen ja miltä sen kuuluu tuntua.

”Silloin tällöin käy näinkin hyvin, että särky todella saadaan loppumaan.”

– Maija on vaikuttanut olevan todella tyytyväinen uusiin laseihinsa, ja me tietysti iloitsemme, että löysimme avun vuosia kestäneeseen päänsärkyyn.

– Rohkaisisinkin kaikkia päänsärystä kärsiviä miettimään voisiko särky johtua silmistä. Silmät kannattaa tutkituttaa asiantuntijalla, sillä silloin voidaan ainakin poissulkea näkemiseen liittyvät asiat säryn aiheuttajista. Ainahan kipu ei välttämättä johdu silmistä, mutta silloin tällöin käy näinkin hyvin, että särky todella saadaan loppumaan, Pekka summaa.

Monipuolinen silmälasivalikoima ja asiantunteva palvelu

Maijan kokemuksen mukaan matka Turusta Raumalle ei ole matka eikä mikään.

– Omasta kokemuksestani sanon, että kannattaa hakeutua sellaiseen liikkeeseen, jossa sinut otetaan vastaan yksilönä, ja näkö tutkitaan asiantuntevasti ja perusteellisesti. Tarkka näöntutkimus ja laadukkaat silmälasit kohensivat minun elämänlaatuani valtavasti.

– Vaikka Rauma on Turkua pienempi paikka, oli Silmäoptikot Palmulla todella monipuolinen valikoima kehyksiä. Sieltä sai valita täysin omanlaisensa kehykset, eikä samanlaisia tule ihan heti vastaan. Suosittelen!

Maija valitsi itselleen SportMaxin kehykset