Ystävänpäiväkorttien historia

Kolahtiko sinun postilaatikkoosi ystävänpäiväkortti meiltä? Olemme lähettäneet Silmäoptikot Palmun tarinan alusta alkaen kortteja asiakkaillemme, ensimmäinen kortti lähti jo vuonna 1981. Ensin uutena vuotena, ja myöhemmin ystävänpäivänä. Sitten tapa jäi, monen sattuman summana. Nyt halusimme ilahduttaa jälleen asiakkaitamme iloisella tervehdyksellä, joka saisi hymyn vastaanottajan huulille. Silmäoptikot Palmun täyttäessä tänä vuonna 40 vuotta, kortin aiheeksi valikoitui myötätuulessa seilaava purjevene, ja mukana koko poppoomme kaikkia tervehtimässä.

Vuoden 2021 ystävänpäiväkortti

Ystävänpäiväkorttien lähettäminen oli jo historiamme alussa meille vuosittainen tapa.  Joulukorttia emme halunneet lähettää, sillä tuohon aikaan joulukorttien lähettäminen oli paljon nykyistä suositumpaa, emmekä halunneet korttimme hukkuvan muiden joukkoon. Halusimme luoda oman korttiperinteen, joka toisi iloa asiakkaillemme sellaisena päivänä, jolloin ei postilaatikot kolise kymmenien korttien saapuessa. 

Kortteja teki aluksi joka vuosi eri taiteilija, ja niiden sisältö ja tyyli vaihteli suuresti. Tämän jälkeen korttien tekijäksi vakiintui pitkän taiteilijan uran tehnyt lastenkirjailija Aulikki Miettinen.

– Aulikin piirtämät kuvat sopivat hyvin tyyliltään meidän ajatuksiimme siitä, millaisia kortteja halusimme lähettää, Pekka kertoo.

– Kuvien yksityiskohdat ja pieteetillä tehty viimeistely tekivät jokaisesta kuvasta taideteoksen. Toisaalta kuvien aiheet, kuten mitä erilaisimmat silmälasikehykset toivat kortteihin hauskaa huumoria ja mielikuvitusta. Osaan korteista valittiin myös ystävänpäivään sopivia aforismeja, Pekka jatkaa.

Muun muassa ankkurilasit, koiranystävälasit ja turvalasit sekä Pekka possuna ilahduttivat asiakkaita ystävänpäiväkortin muodossa 2000-luvun alussa.

Korttien toteutustyyli vaihteli vuosien varrella. Taiteilija sai itse toteuttaa kortin haluamallaan tekniikalla.

– Kokeilin kortteihin monenlaisia tyylejä ja tekniikoita. Esimerkiksi tuon possukortin tein pistetekniikalla. Eli jokainen kohta, niin ääriviivat kuin varjot ja muodot, tehdään pistein. Pistetekniikka on ollut minulle lähellä sydäntä, ja olen käyttänyt sitä aikanaan paljon kirjojen kuvituksissa ja muussa taiteessa, Aulikki muistelee.

– Vuosien varrella tein myös värillisiä kortteja, kuten sydänkortin sekä koirakortin, jossa on myös silmälasikehyksiä. Värilliset kortit olivat hauskoja tehdä, koska värien suunnitteleminen oli hauskaa puuhaa. Lastenkirjojen kuvittaminen on aina ollut piirtämistä värejä runsaasti käyttäen, ja värillisten korttien myötä pääsin toteuttamaan sitäkin puolta myös niihin, Aulikki kertoo.

Sydänkortti on ensimmäisiä tietokoneella toteutettuja kortteja. Aiemmat kortit Aulikki piirsi aina käsin.

Kortit ovat herättäneet paljon iloista keskustelua asiakkaitamme kohdattaessa.

– On ollut aivan mahtava huomata, että asiakkaamme ovat pitäneet korteista. Ja onhan se aina kivaa saada korttitervehdys postilaatikkoon! Korttimme idea on aina ollut, että me emme ole myymässä kortin avulla mitään. Kortit eivät ole sisältäneet mainontaa, vaan sen perimmäinen tarkoitus on ollut muistaa asiakkaitamme ja ilahduttaa heitä. Tottakai kortti toimii muistutuksena siitä, että täällä ollaan, mutta korteilla ei ole ollut tavoitetta saada esimerkiksi lisää asiakkaita. Kortteja oli tapana lähettää itselle tärkeille ihmisille, ja meille asiakkaamme ovat juuri niitä ihmisiä, Pekka tiivistää.

Tässä kortteja vuosien varrelta:

Marleena Ansion runo sopi hyvin sekä ystävänpäivään että näkemiseen.
Silmälasikranssi oli ensimmäisiä Aulikin tekemiä ystävänpäiväkortteja. Pistetekniikalla toteutetun kortin tekemiseen kului monta viikkoa.
Vuoden 2002 kortissa touhusivat Pekka-possu Mirva-ankka ja Arvi-koira, silloiset optikkomme.
Ystävyys ylitti rajat karhujen ja pupujen välillä.
Vuoden 2007 ystävänpäiväkortissa taiteilija Musti tuunasi ystävänpäivän kunniaksi kehyksiä.
Tiput ja asianmukaiset silmälasit.
Liittyvät kategoriat Ajankohtaista
Liittyvät avainsanat historia ystävyys