Tuulia auttaa kuivasilmäisyyden hoidossa

Optometristi Tuulia Nurmi on Silmäoptikot Palmun tuorein kiinnitys. Tosin hänkin on jo monille asiakkaille tuttu kasvo, sillä joulukuussa 2021 valmistunut nuori nainen on suorittanut opiskeluaikanaan kolme harjoittelujaksoa sekä ollut useamman kesän talossa kesätöissä. Tuulia onkin siis päässyt hyvin sisälle oikeastaan kaikkiin työtehtäviin, kun hän on paikannut lomailleita kollegoitaan.

– Työtehtäviini kuuluu mm. näöntutkimukset, erikoispiilolinssien sovitus sekä kuivasilmäisyyden hoito. Tarvittaessa autan asiakkaita myös kehysvalinnassa, hoidan tilauksia sekä hion linssejä, Tuulia kertoo monipuolisesta työnkuvastaan Palmulla.

Yksi Tuulian erityisosaamisalueista on kuivasilmäisyyden tutkimus ja hoito. Vaiva on varsin yleinen, sillä siitä kärsii lähes joka toinen suomalainen. Kuivat silmät ärtyvät, on roskan tunnetta, sumeutta ja aristamista. Silmät myös vuotavat helposti erityisesti auringossa tai tuulessa. 

– Kun asiakas kääntyy puoleemme kuivien silmien kanssa, aloitamme tutkimuksen aina alkuhaastattelulla. Kartoitamme siinä, missä tilanteissa ja miten vaiva esiintyy. Haastattelun jälkeen jatkamme tutkimuksia mikroskoopilla, jolla selvitämme esimerkiksi sarveiskalvon terveyden. Lisäksi mittaamme kyynelnesteen haihtuvuuden.

Tutkimuksessa asioita suljetaan yksi kerrallaan pois ja näin selvitetään todellinen syy kuivasilmäisyyteen. Syitä on erilaisia, ja hoito-ohjeet pohjautuvat aina syyn selvittämiseen, ei vain oireiden lievittämiseen. Optometristi ohjaa myös tarvittaessa asiakkaan eteenpäin silmätautien erikoislääkärille.

Yleisin syy kuivasilmäisyyteen on se, että kyynelnesteen lipidiä erittävät rauhaset ovat tukkeutuneet. Mikäli kyynelnesteestä puuttuu haihtumista ehkäiseviä öljyjä, silmän pinta kuivuu. Vaivaa voidaan hoitaa paitsi oikeanlaisilla tuotteilla, myös lämpöhoidolla sekä luomen reunojen mekaanisella puhdistuksella.

Joskus kuivasilmäisyyttä aiheuttavat myös pienen pienet Demodex- eli karvatuppipunkit, jotka lisäävät rähmimistä sekä tulehdusriskiä. Tällöin hoitona käytetään puhdistuspyyhkeitä. 

–  Myös allergiat sekä tietyt sairaudet voivat olla kuivasilmäisyyden takana. Kun syy on selvitetty, pystytään aloittamaan täsmähoito, joka oikeasti tehoaa vaivaan. Hoito voi olla tuotteiden lisäksi esimerkiksi lisäravinteita tai silmänsuojausta. 

Optometristin työ on monipuolista ja palkitsevaa

Tuuliaa on aina kiinnostanut matemaattiset aineet, mutta työ tutkijana tai laboratoriossa ei tuntunut omalta.

– Selatessani eri vaihtoehtoja Opintopolusta siskoni ehdotti minulle optista alaa. Siinä yhdistyvät matematiikka, asiantuntijuus, asiakaspalvelu ja vielä kirsikkana kakun päällä muoti. Juuri ne asiat, joista pidän kovasti, Tuulia taustoittaa alanvalintaansa. 

– Ensimmäinen hakukerta Helsingin Metropoliaan ei tuottanut tulosta, joten vietin välivuoden, jonka aikana vierailin Australiassa poikaystäväni siskon luona. Se oli täydellinen sauma siihen ja reissusta jäi hienot muistot.

Palkitsevinta Tuulian mukaan optometristin työssä on se, kun saa olla asiakkaiden kanssa ja pystyy omalla osaamisellaan auttamaan heitä. Hän nauttii siitä, kun löytyy toimiva ratkaisu, ja asiakas saa oikeasti avun sekä tuntuvia muutoksia omaan oloonsa. Kehyspuolella tuntuu taas hyvältä löytää onnistuneita tyyliratkaisuja.

– On hienoa saada olla töissä juuri Palmulla, sillä täällä pääsee monipuolisesti tekemään kaikkea näönhuoltoon liittyvää. Tutkimuslaitteistot ovat meillä myös viimeisen päälle. Kouluttaudumme jatkuvasti ja käytössämme onkin aina uusin ja tuorein tieto. Opiskeluaikana opettajanikin sanoi heti kättelyssä, että “menet sitten Palmulle harjoitteluun”, kun kuuli minun olevan Raumalta. Sillä tiellä ollaan edelleen, Tuulia hymyilee.

Silmäoptikot Palmulla yhdistyykin vuosikymmenten kokemus ja Tuulian nuori energia ja halu oppia koko ajan uutta.

Lue lisää kuivista silmistä täältä.

Liittyvät avainsanat optometristi